Pääsivu Hinnasto Kalastuspalvelut Valokuvat Kalajutut Allun Ahne Vaaput Palaute Tilaukset Linkit

 

Inari-uistelijan paratiisi

Inarista on tullut Rovaniemen Moottoriuistelijoiden taimenparatiisi. Rovaniemen Moottoriuistelijat ovat  järjestäneet kahdet peräkkäiset seuran taimenmestaruuskisat Inarilla.

Osanottajia oli 20 venekuntaa. Kalaa nousi yhteensä noin 100 kg perkattuna. Suurin kala painoi 7.740 kg perkaamattomana, jonka sai venekunta ALLAN HARILA

ja MIKA KIVELÄ. Seuraavassa mestaripyytäjien kertomus Inarin kalasaaliista ja nimenomaan suurten taimenten pyytämisestä ja niihin liittyvistä tapahtumista.

Harjoituspäivä

Saavuimme torstaina 19.9. Partakkoon, Inarinjärvellä sijaitsevaan majoituspaikka Jounilaan. Purimme tavarat mökkiin ja lähdimme harjoittelemaan Nitsijärvelle klo. 14.00. Saalista tuli lyhyen harjoituspäivän aikana kolme taimenta ja rautu. Suurin taimen pääsi reilun tunnin väsytyksen jälkeen yrittäessämme väkisin kiskoa kalaa ylös pimeyden yllättäessä.

Kuin ensirakkaus

Toinen harjoituspäivä Inarijärvellä. Ilma aurinkoinen, pakkasta noin –3 astetta ja pohjoistuulta noin 2 m/s. Ruskaiset hienot saaret ja helmeilevän kirkas vesi toivat unelmien täyttymyksen kalamiesten elämään. Tunne oli kuin ensirakkaus. Voiko tämä olla totta? Mikäs oli alkaessa kalastaa. Laskimme vieheet veteen, joita oli yhteensä 19 kpl: plaanareissa 14, takiloissa 4 ja yksi peräkuohussa. Ajoimme aluksi rannempaa pyytäen rantakareilta ja takiloissa uistimet uivat 4 - 8 metrissä. Ensimmäiset kaksi tuntia eivät tuottaneet tulosta, joten suuntasimme selkäkareille ja syvemmille vesille. Kalaa alkoi näkymään tutkassa noin 12 - 30 m syvyydessä. Säädimme uistimet yliohjautuvaksi, jotta ne säilyttäisivät uintinsa kovassa veden paineessa ja laskimme takilat 12 - 14 metrin syvyyteen. Takilapyynti tuotti 12 kilon saaliin, josta suurin taimen painoi 4kg.

Kaksi rautua

Lauantai 21.9. ja ensimmäinen Rovaniemen Moottoriuistelijoiden taimenmestaruuskilpailupäivä. Epäonnistuimme, koska lähdimme liian myöhään kalastamaan. Ilma oli pilvinen ja tuulta oli n. 6m/s. Valitsimme kilpailupaikaksi kohteen, jossa edellisen päivän harjoituksissa olimme saanet hyvin kalaa. Saalis jäi  kahteen Rautuun.

Nitsijärvestä täyspotti...

Sunnuntai 22.9. ja toinen kilpailupäivä. Valitsimme paikaksi Nitsijärven. Olimme vesillä vasta n. klo 10, trailerin jarrujen jäätymisen takia. Vieheet olivat vedessä n. klo 10.30. Silloin tarttui ensimmäinen rautu ja noin vartin kuluttua taimen. Yhdeltätoista sattui kaksoistärppi, joista toinen oli oikea täyspotti. Kyseessä oli 7,740kg painava Taimen, toinen vain kiloinen. Suurtaimenen väsytys kesti n. 53min. Taimen tuntui isolta, ja kelat lauloivat sen mennessä syvemmälle ja kauemmaksi. Yhteen väliin luulimme jo, että taimen pääsi karkuun, kun se lähti uimaan venettä kohden. Siima löystyi ja tuntui kevyeltä, aivan kuin kala olisi irronnut. Mutta hetken kuluttua se nousi veden pinnalle pyrstönsä varaan aivan kuin delfiini. Se heilutti koko 85 senttistä varttaan, aukoen suutaan, toivoen uistimen irtoavan.

Haavinvarsi katkeaa...

Onneksemme se ei onnistunut pakoyrityksissään. Kun kala vihdoin saatiin kiskottua veneen lähelle ja aloimme  haavata sitä, jatkovartinen haavi napsahti keskeltä (jatkettavasta osasta) poikki ja putosi veteen, jääden verkkoon kiinnitetyn narun varaan. Silloin syöksyimme kurkottamaan kohti haavia ja onnistuimmekin saamaan siitä kiinni. Kala oli jo puoliksi ulkona haavista, mutta kala oli niin väsynyt, että ei tajunnut, tai jaksanut, uida ulos haavista. Nostimme kalan  veneeseen ja huokasimme paikat täristen: ”Olipa sekin vähällä karata.” Kalakaverit eivät olisi kuitenkaan uskoneet tarinaa, jos kala olisi karannut. Perinteisesti juhlistimme tapahtumaa  polttamalla kunnon sikarit mahtavan kalamme kunniaksi. Yhteissaalis neljältä päivältä oli 26 kg perkattua kalaa.

Toinen iso kala...

Toinen kalareissu Inarille 2 viikkoa myöhemmin tuotti 28 kalaa, joista 6 oli rautuja ja loput taimenia. Suurin taimen oli painoltaan 5.200 kg. Kokonaissaalis kahden päivän ajalta oli yhteensä noin 22 kg filettä. Kalareissulla Allulla oli kaverina Eino Kaltiokumpu. Uistimet olivat itse tehtyjä, noin 9- 10 cm pituisia. Pääväritys oli punainen/violetti. Vaapun nimi: ”Allun ahne- vaappu”.

Tmi : Allun Kalastuspalvelut Soita: 040 7234527           allu@allunkalastuspalvelut.com